úterý 18. června 2024

Sběratelka věcí

 To je úkaz. Nejdřív jsem našla její instagram a pak rozhovor, který  s ní vedl Robert Vlach ( zakladatel na volné noze ) . Celé povídání ZDE . Nikdy bych nevěřila, že vydržím zaujatě sledovat 3 hodiny 47 minut.  Iva je přesný opak mě. Miluje kontakt s lidmi, ráda zabředává do rozhovoru, handluje, prodává.  Její vášeň pro vintage věci je nakažlivá. 

Kromě svého obchodu pořádá blešáky. Sem tam přednášky. Nedávno dohromady s Moje poezie. 

My, co to máme do Prahy daleko, se můžeme  dovzdělat na jejím BLOGU . Skvělý článek ,, Kam s nimi ", na téma jak naložit s přebytečnými věci, které jsme  nashromáždili  a už je chceme dát pryč. 




sobota 15. června 2024

Ohlížet se na život a názory...

 ...autora díla nebo jen hodnotit  dílo samotné?

Poslední díl Doby složité na téma umění mě hodně zklamal. Samé definice. Aneb jak složité věci říct ještě složitěji.

Ale čistě náhodou jsem natrefila na rozhovor s Petrem Vizinou a to bylo rozhodně srozumitelné a inspirativní. Na konkrétních příkladech -  Nohavica, jeho tvorba a přijetí ocenění od Putina, Kundera  a jeho udání, odstranění sochy maršála Koněva, sponzorování festivalů ,,nečistými" penězi atd se může člověk zamyslet, kde jsou jeho hranice přijetí nebo nepřijetí .

....

D. hlídá týden psa rodičům. Zítra se vrací. Snažím se využít čas, pracuju až do večera. Přes den pauzy jen na nákupy a běhání. Ve čtvrtek jsem měla schůzku u shopping parku . Čekání mě vyšlo sakra draho. Koupila jsem si šaty, tričko a kosmetiku od Rituals. 

středa 12. června 2024

Workshop pro střední uměleckou...

...obor interiérový design.
Já bych vážně nemohla pracovat ve škole. Hrozně se do toho vnitřně pokládám a pak jsem zbytek dne úplně nepoužitelná.
Studentky byly skvělé posluchačky i modelářky.







Po půl roce jsem taky v dílně. 
Točím hrnky pro levandulovou farmu. 
Mají na e-shopu spoustu dobrot a voňavých dárků . Jeden ultra lichotivý dárek pro paní učitelku. Pokud vaše dítě nenechala propadnout, určitě si zaslouží. 

 samosběr levandule taky dobrý dar



U sebe na e-shopu mám skladem espressa, 2 dl a 4 dl z kolekce flower  . Pár hrnků z kolekce krokus. 




 

čtvrtek 6. června 2024

Doba složitá

...tak se jmenuje  pořad na Vltavě . Dnešní svět očima filozofie. Velmi jednoduše diskutované složité věci. 

Za mě nejlepší díl na téma Za čím jít . Příští týden bude téma Zbyla nám tvořivost?

Za čím jít? Podle čeho se lidé orientují, když chtějí prožít dobrý život? Může se současná seberozvojová literatura minout cílem a spíše než k seberozvoji přispět k vyčerpání? O tom debatují v šesté epizodě filozofického podcastu Doba složitá Alice Koubová, Tomáš Koblížek a Anna Beata Háblová.

O víkendu jsme koukali na seriál RÉDL . Skvěle natočené, ale pro slabší povahy, jako jsem já, nedoporučuju. Z poloviny jsem byla otočená zády k obrazovce.

....

Dostala jsem nabídku zaměstnání. Jako opravdického zaměstnání. Dovolená, nemocenská, dva měsíce prázdnin. Učit na střední škole design.

Svoji práci bych neměnila ani za nic, ale potěšilo to. Domluvili jsme se na externí spolupráci. 

Večer na józe. Poprvé  jsem cítila, jak mi tělo dovolí udělat cokoliv. Po osmi měsících cvičení.

....

Minulý týden za mnou přijela z Brna Lenka Pelc . Nejsem jediná v ČR ( a hlavně blázen), kterého bolí po covidu kořen nosu. Probraly jsme design, krášlení a tipy, jak se dostat zpátky do formy. Na oběd a ještě k nám domů. Ukázala mi, co všechno mámena zahradě prořezat a jak.






....

Dva týdny jsem se radovala z výhonků zasazených hlíz ( Dahlia) , než začala invaze slimáků. Ty svině výhonky  vyžraly až do hlíny. Myslíte, že ještě z toho něco vyroste?

...


Miluju, když mi klienti posílají fotky z postupu prací . (Je to ten bílý dům s červenou střechou, který jsme nedávno dávala na blog. ).

Cihly se dají očistit buď ručně nebo vodní tryskou, pískováním , vysokým tlakem.