neděle 28. července 2024

Pozdrav z dovolené

 Až když jsme dojeli do Bzí ( železný Brod), zjistili jsme, jak strategické místo to je. Půl hodiny do Turnova. Hodinu do Prachovských skal. Hodinu do Krkonoš a půl hodiny do Liberce.

Důležité hned na začátek napsat, že je celkem těžké udržet mého muže na dovolené. Jezdit na nová místa je úplná pohroma. Naštěstí nové místo udělalo velký dojem.









Ubytování přesně podle fotek. Někdo velmi osvícený opravil bývalou barokní kaplanku . Nová dřevěná kastlová okna s lehkým zeleným nádechem. Dlažba a obklad v dekoru břidlice, zafrézovaná skla do stěny u wc a sprchy. 


 V neděli  po pětihodinové cestě  jsem  přemluvila muže na koupaliště v Železném Brodě. Zkušenost do budoucna. Nutné se dívat, jestli u koupaliště proběhla rekonstrukce. Do téhle vody prostě splývat nechceš.  Ale zas za 40 kč člověk nemůže čekat křišťálovou studánku.

Kraj nádherný. Kamkoliv vyjdeme, kocháme se krajinou a to jsme zvyklí mít hory za humny.

V pondělí vyhrožovali deštěm a blesky. Usoudili jsme, že v Prachovských skalách to bude méně nebezpečné, než na Ještědu. Nespadla ani kapka.  K večeru ještě běh. Že já mu to vždycky věřím. Prý 5 km jenom z kopce dolů a pak si to vyšlapeš nahoru. Jasně. První kilometr prudce nahoru. Nohy mě bolí do teď.

V úterý do Liberce. 

D. vymyslel, že necháme auto na okraji Liberce a tramvají dojedeme k lanovce. Tramvají jezdíme i v Praze. Víc člověk z města vidí.

 Lanovkou nahoru + 2 km chůze k vysílači. Nádhera. Včetně jídla a obsluhy v restauraci. Dejte si makový koláč! Do centra Liberce do Galerie Lázně taky tramvají. Přebudované lázně na galerii je skvělý počin. Jen jsem se v tom klimatizovaném prostředí děsně nachladila a od té doby trochu marod.





Pokračování zítra.




6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Krásné překvapení dnešního dne. Tak Vy jste na dovolené kousek od nás. Já jsem spíš přes kulturu než běh a kolo, takže v každém případě doporučuji navštívit muzeum v Železném Brodě - krásná nová sklářská expozice a střední sklářskou školu v ŽB, kde je prázdninová výstava studentských prací. V Semilech v muzeu výstava skla inspirovaná dílem Vladimíra Komárka, o kousek dále v Lomnici nad Popelkou je jedno z nejlepších regionálních muzeí, co znám (a také mají v Lomnici prima koupaliště) a o kousek dále je Sototka, kde je prima výstava skla výtvarníka Štohanzla v Šolcově statku - a na náměstí skvělá vyhlášená cukrárna a co by kamenem dohodil Humprecht. Rozhodně nevynechejte Turnov a jeho skvělé muzeum. A o kousek dále zámek Sychrov. Pokud byste chtěli do Jilemnice, poraďte se nejdříve s mapami a navigací, v Semilech se staví nový most, je zavřená pojizerská silnice a též část silnice přes Kundratice, takže dost problém. Pokud byste jeli do Semil, jsou tu 3 stavby, resp. 4, které stojí za vidění. Z moderních budova státního okresního archivu, postavená v první polovině 90. let minulého století, nová budova městského úřadu, která vznikla přestavbou továrního objektu a mateřská školka na Treperce, otevřená loni. Všechny ověnčené nějakými cenami. A samozřejmě novorománský kostel sv. Petra a Pavla. A teď si uvědomuji, že jsem zapomenula na budovu kulturního centra Golf - tam je teď momentálně v předsálí výstava o jeho historii. A také zde máme proslavené krematorium, první na elektřinu. Na kávu pak doporučuji kavárnu Klid nebo Prostě bistro. Tak krásnou dovolenou přeji!!!!! Marie

Soňa Malinová řekl(a)...

Cjo. My už jsme doma. Ale díky Vašemu seznamu je jasné, že se tam ještě někdy vrátíme.Moc děkuji za všechny tipy

Nitkymehozivota řekl(a)...

a půl hodinky do Jablonce - Muzeum skla a bižuterie, secesní domy i kostel, funkcionalistická radnice... a liberecká bistra a kafe v Jednom kafi nebo v zrekonstruovaném Liebigově paláci.... a výlety do Jizerek.... a...a... a... Eva

Jitka řekl(a)...

Můj kraj,jsem z Turnova a navštívená místa znám.Je toho u nás hodně k vidění,hlavně celý Český ráj.Trochu mě překvapila poznámka u koupaliště v Železném Brodě.Roky jsme se tam jezdívali koupat s vnoučatama právě kvůli průzračné,ač ledové vodě.
Hezkou neděli

Anonymní řekl(a)...

doporučuji příště koupaliště Frýdštejn - to je stále azurová voda..... z Jizerek zdraví Olina

myronsands řekl(a)...


Interiér je jednoduše nádherný, každým detailem je vidět, jak pečlivě byl navržen. Každý prvek byl promyšlen do posledního detailu, což vytváří harmonický a esteticky příjemný prostor. Kombinace barev, materiálů a dekorací je skvěle vyvážená a přispívá k celkovému dojmu elegance a pohodlí. Je zřejmé, že na návrhu interiéru bylo odvedeno výjimečné množství práce a kreativity.