středa 28. srpna 2024

Francouzská nová vlna.

Do Československé nové vlny si asi každý zařadí filmy, režiséry, ale do  francouzské ?

Objevuji na Kviff . Sjela jsem z cyklu Příběhy čtyř ročních období Jarní příběh  a Podzimní příběh .  (Muže to bavit nebude. Ani mě nenapadlo říct D.,  ať kouká se mnou. )  Je v nich spousta obyčejných rozhovorů, ale to francouzské švitoření tomu dodává kouzlo. V Jarním příběhu retro oblečení jak bič. Už se to zas všechno nosí. 


...

Líná huba, holé neštěstí. V lednu mi skončila fixace ceny plynu u INNOGI a aniž by mi dali vědět, udělali novou smlouvu na dva roky za úplně jiné ceny. Zálohy na plynu o dost vyšší.

Včera jsem se tam stavila s dotazem, co by s tou cenou mohli udělat, když tak razantně klesly ceny plynu. A ejhle nabídli mi úpravu smlouvy. 

Balím, smažím řízky, peču buchtu. Zítra vyrážíme  do Kaprunu na Iron man.


středa 21. srpna 2024

Nový web

Webové stránky keramiky byla moje noční můra. Redakční systém byl postavený před deseti lety a od té doby se nedal aktualizovat, protože každý zásah rozhodil zas jiné části. Kromě jiného, web hlásil uživateli, že je nebezpečný ( i když nebyl) . Nakupovali jen odvážní:)

Mám přidanou platbu předem. Buď klasicky nebo před QR kód. Poštovné a balné zůstalo na 150,- u PPL. Možná se to někomu zdá drahé, ale je velký rozdíl balit tričko a balit keramiku. ( pětivrstvá krabice stojí 30 kč + papír na balení...hodně papíru, abych nemusela používat bublinkvou fólii) . Časem zkusím oslovit Zásilkovnu, jestli bude ochotná jezdit k nám domů pro pár balíků. 

Moc, moc děkuji Filipe  za funkční a krásný web. Stálo to za to si počkat.

Budu ráda, když kouknete a dáte mi zpětnou vazbu, jestli je srozumitelné kde kliknout, aby se dalo nakoupit. Keramika Malina . Schválně nedávám odkaz na úvodní stránku, ale na záložku O mně. Tak snad se proklikáte ke zboží. Jde mi o to, jestli je to uživatelky srozumitelné.

....

Když už jsme u těch webů. Natrefila jsem na web Nesnězeno . Pro ty, co nemají peněz nazbyt, příležitost nakoupit ve slevě potraviny, které by si normálně nekoupili a ještě mají  dobrý pocit, že zamezili plýtvání. 

Já nakupuju pravidelně přes Rohlík a i tam je možnost nakupovat potraviny před expirací.  Občas vezmu jogurty, protože vím, že nastavené datum expirace je nastavené dřív, než jogurt skutečně začne měnit správné složení. Skvěle  a rozumně o potravinách mluví a píše Karolína Four 

Vystudovala jsem inženýrský studijní obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Díky tomu rozumím nejen tomu, co se s jídlem děje v lidském těle a jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví, ale i procesům, které konzumaci předchází, jako je technologie výroby potravin, hygiena, kvalita, legislativa a označování výrobků, mikrobiologie. Vzhledem k tomu, že je můj obor velmi úzce spojen s chemií, rozumím chemickým procesům, které v jídle probíhají během pěstování, výroby, tepelné úpravy i skladování a chemický název ve složení mě neděsí.


foto : Lina Németh 

sobota 17. srpna 2024

Rozhovor v kulturním deníku.

Z deníku Ostravan mě oslovil Jaroslav Michna. Poslal mi hezké otázky. A snad i odpovědi se vám budou líbit. Rozhovor ZDE 





Vtipné je, že jsem tam zmínila, že se prodejem umění zabývám minimálně a zrovna tento týden se mi podařilo prodat obraz od Iva Sumce přes můj e-shop Krystal shop . Napadlo mě totiž, že tento způsob je pro zájemce o umění přijatelnější. Když člověk přijde do galerie  nebo ateliéru, může se cítit trochu v tlaku, že by si měl něco koupit, ale takhle si v klidu koupi rozmyslí, ví hned kolik ho to bude stát. Prostě jsem způsob prodeje zvolila tak, aby  pro kupující i umělce bylo co nejméně trapných situací.

Vzala jsem od Iva Sumce  několik obrazů, postupně je budu přidávat. 

Znovu jsem si uvědomila, že se  mám nejen vyhýbat činnostem, ve kterých se necítím dobře, ale že mám hledat cesty, jak se to může stát i pro mě komfortní. 

....

Nedávno jsem si zaplatila na měsíc přístup k filmům na KVIFF.TV . Za 160 ,- kč stihnete sjet všechny filmy, které vás zajímají. Za některé filmy si musíte připlatit 55,- kč . 

Co jsem stihla já: 

Dokonalé dny Snímek dost vychvalovaný. Za mě  o dost lepší  Paterson z roku 2016.

Priscilla  

- Předplatné jsem si zaplatila hlavně kvůli kolekci filmů s francouzskou herečkou Juliette Binoche 

Věrná kopie, Letní čas, Kód neznámý, Umění jíst a milovat. Nevěřila bych, že vydržím koukat na film, kde se celou dobu vaří a vlastně se nic jiného neděje. 

Poslední film od Woody Allen  Zásah štěstím. Annie Halovou už nepřekoná, ale na pohodový večer stačí.

S mužem jsme včera koukali na PSH nekonečný příběh . Bude zajímat ty, kdo se kolem rapu, graffity pohybují.  D. v této subkultuře vyrůstal. To mi připomíná, že jsem D. koupila beznadějně vyprodanou knihu KMENY  vydanou Big Boss. Nenechte se zmát titulní stranou. Je to průřez všech subkultur.  

...

Zajímalo by mě, jestli na odkazy  ( černě vyznačené ) klikáte nebo se s tím zbytečně drbu a stačilo by psát o věcech bez odkazů. Napište upřímně. 

 



čtvrtek 8. srpna 2024

Co nového u ,,Cukřenky"

Upravuje se okolní terén.




Dlažba na chodbě, koupelně a technické místnosti.


obklad ve spodní koupelně 





Na bazoši jsem našla pro klienty komplet nábytek za 3 tisíce . Je k tomu ještě psací stůl se židlí.
Z takových úlovků mám  radost.


Z komody uděláme koupelnovou skříňku. Ta šedá stojí 40 tisíc. 


Vylouhujeme a natřeme na modro.



staženo z internetu jako ilustrační 


ještě jedna ilustrační












 

neděle 4. srpna 2024

Trochu jsem si dovolenou protáhla

Tři dny jsem chodila ,,hlídat" bazén sousedům. Odjeli na dovolenou . Na rozdíl od nás mají na zahradě opravdu soukromí. K tomu  bazén a spoustu kytek. Mezi jinými i Oleandr. Včera jsem v OBI neodolala. Připomíná mi přímořské pobřeží. 



Růži jsem podědili po původních majitelích. Každý rok mě ta barva překvapí.


Krásný že ? Tak snad v mé péči přežije.


Můj pěstitelský úspěch. Před třemi lety jsem zasadila keřík ostružin a už z toho je slušné houští plné ovoce. Tak tohle by mi šlo.