sobota 26. října 2024

Tipy na poslech

 Teď je jí všude plno, ale zaslouženě. Na Vltavě  Osudy s fotografkou Libuší Jarcovjákovou. V kinech teď i dokument.



Konečně doba, kdy je vidět a slyšet inspirativní ženy. Jako třeba  dokument Olgy Sommerové o manželce Pavla Juráčka Daně Horákové. Dokument ke shlédnutí na  ivysílání České televize. Rozhodně stojí za shlédnutí. Závěr mě dojal. 

Rozhovor s Olgou Sommerovou o dokumentu na Radiožurnálu TADY . Olga Sommerová mě udivuje svojí vitalitou, zápalem pro práci a to je její 75.

Jsem nakopnutá víc pracovat na věcech, které mi dávají smysl.

....

Sobota

Měla bych dnes napsat žádost o grant. Pořád to oddaluju. Uzávěrka za čtyři dny, z toho dva je volno. Nevím, proč mě pokaždé z toho svírá úzkost a to už o něj žádám po desáté. Po desáté, jestli se nic nezmění, dostanu stejnou částku.  To je maximálně na tři měsíce provozu galerie. Před chvíli jsem domluvila dopravu obrazů z Mikulova do Havířova za skvělou cenu. Hrozně se mi ulevilo.  Musela bych autorku odříct a zrovna o její obrazy moc stojím.

Mám obrovskou radost, že se mi podařilo prodat osm obrazů  od Terezy Havlíkové. Dnes jsem vložila na Krystal shop obraz Splynutí. 




......

Dočetla jsem od Anke Stelling ,,Mít svý jistý" . Od začátku mě hlavní hrdinka, svými názory štvala. 

Ve zkratce. Spisovatelka ( vdaná, se čtyřmi dětmi )  napíše román, ve kterém dost nelichotivě popisuje své dlouholeté přátelé. Po vydání knihy dostane výpověď z bytu v centru Berlína, který jim před lety jeden z  přátel velkoryse poskytl. A ona se diví! Teda píše, že si za to může sama, ale diví se, že se jich to tak dotklo. Neustále se srovnává se vyšší střední třídou a má pocit, že jsou chudí. Zároveň mě nesmírně bavil její vnitřní monolog.  To, že mě její názory vytáčely, byla jedna věc, ale na druhou stranu mě fascinovalo její trefné popisování společnosti, realitu rodinného života. Trochu mi připomíná Petru Hůlovou. 


Žádné komentáře: